[...] Witamina A (retinol) - jest witaminą niezbędną w procesie budowania białek (łączenia aminokwasów w długie łańcuchy). Warunkuje również proces widzenia. Niedobór tej witaminy uniemożliwia regenerację organizmu i prowadzi do upośledzenia funkcji wzroku, utrudzenie widzenia szczególnie po zmierzchu tzw. "kurza ślepota" Witamina A oraz [...]
[...] To dzięki nim widzisz, mówisz, uczysz się. Aby wszystkie te procesy przebiegały bez zakłóceń, musisz odpowiednio karmić swój mózg. Dieta powinna zapewnić im odpowiednie witaminy, białka i tłuszcze. Mózg, twoje centrum dowodzenia, karmi się wyłącznie glukozą. Tylko ona może swobodnie przenikać z krwi i dawać energię neuronom. Jej dostawy [...]
[...] nie próbowałem przez kłopoty z kręgosłupem, przepuklina jądra miażdżystego) - ostatnio (6 miesięcy) stosowana suplementacja : sporadycznie jedynie białko oraz carbo plus witaminy i minerały - dołączone aktualne [...]
[...] zawartość odpowiednich składników odżywczych znajdujących się w owych produktach (bądź ich brak) oraz ich wpływ na organizm ludzki. I tak w zbożach nie oznaczymy zawartości witaminy C, witaminy D, witaminy A oraz jej prekursorów (prócz w kukurydzy), witaminy B12 (kobalamina). Produkty znajdujące się w tej grupie zawierają niskie ilości tiaminy [...]
[...] w organizmie jest przekształcany na witaminę A oraz kwas foliowy, żelazo i potas. Warto tez dodać , że gotowanie w wodzie pozbawia brokuły prawie połowy zawartej w nich witaminy C . lepiej więc ugotować je na parze, opiec w kuchence mikrofalowej lub podsmażyć. 5. SAŁATKI Dla osób będących na diecie różnorodność posiłków to podstawa dobrego [...]
[...] zdrowotne u wielu ludzi. Zwłaszcza ostatnio ci, którzy bronią i propagują konsumpcję mleka, robią to na podstawie mikroskładników jakie ono zawiera (wapnia i suplementarnej witaminy D), a nie składników makro-. Jakkolwiek jak to jest wyjaśnione poniżej - dostępne są inne i potencjalnie zdrowsze źródła wapnia i witaminy D . Co ważniejsze, to [...]
[...] Witaminy wprawdzie znajduja sie produktach spozywczych, ale czesto w malych ilosciach. Poniewaz trudno jest ulozyc diete tak, aby zawierala one wszystkie potrzebne witaminy, dobrze jest dostarczac organizmowi dodatkowych witamin w postaci preparatow uzupelniajacych. Przyjmowanie witamin jest wazne nie tylko dla sportowcow i ludzi [...]
[...] lekkie środki ochronne. W tym roku jadę na Dżerbę i to w lipcu, kiedy jest tam upalnie - mówi była minister finansów. Słońce pobudza wytwarzanie w skórze aktywnej formy witaminy D, która wzmacnia organizm i chroni przed różnymi chorobami, również nowotworami. Kobiety, które mają w organizmie wysoki poziom tej witaminy, są mniej zagrożone [...]
[...] występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie: - wody-50-85%, - bialka-10-25%, - tłuszczu-0,2-54%, - soli mineralnych- 0,5-5,6%, - węglowodanów-0,1-0,4%, - witaminy A, B i D. Białka ryb charakteryzują się bardzo wysoką przyswajalnością przez organizm człowieka - ok. 97%. Tłuszcze ryb mają niską temperaturę topnienia i wysoką [...]
[...] zabrązowionej, smakowitej skórki, poprawiają chrupkość np. frytek, ciasteczek, są to jednak śmiertelne mutageny. Zmniejsza się strawność białek, występują duże straty witaminy C, B1 i B6. Tłuszcze ulegają łatwo utlenieniu przy wysokiej temperaturze smażenia i jełczeniu, co powoduje niszczenie niezbędnych tłuszczów NNKT, witamin A i D. Pod [...]
Poniewaz wiele pytan pojawia sie o witaminy i mineraly postanowilem poswiecic troche czasu i przygotowac o tym co nieco :) Prosze nic nie pisac na razie do poki nie wkleje wszystkiego na forum Witaminy i minerały spełniają bardzo ważną role dla prawidlowego funkcjonowania organizmu czlowieka (szczególnie narazonego na wiekszy wysilek fizyczny). [...]
[...] jak dotąd, wyczerpujących badań na ten temat. Analiza, oparta na danych z 68 badań obejmujących ponad 232 tysiące ludzi, nie wykazała, aby przyjmowanie beta-karotenu, witaminy A czy witaminy E przedłużało życie. Przeciwnie, okazało się, że owe suplementy zwiększają prawdopodobieństwo zgonu o około 5 proc. Witamina C oraz selen nie wykazały [...]
[...] z procesami starzenia się naszych organizmów. Jednak wczoraj na łamach pisma " Journal of the American Medical Association" / "JAMA / naukowcy postawili szokującą tezę: witaminy i suplementy nie tylko nas nie chronią, ale mogą nawet zwiększać ryzyko śmierci. Czy mają rację? Szał na urodę ciał Zdecydowana większość ekspertów skłaniała się w [...]
[...] z procesami starzenia się naszych organizmów. Jednak wczoraj na łamach pisma " Journal of the American Medical Association" / "JAMA / naukowcy postawili szokującą tezę: witaminy i suplementy nie tylko nas nie chronią, ale mogą nawet zwiększać ryzyko śmierci. Czy mają rację? Szał na urodę ciał Zdecydowana większość ekspertów skłaniała się w [...]
[...] profilaktyce przeziębieniowej znaczenie mają takie produkty, jak świeże ryby (dostarczają niezbędnych zdrowych tłuszczów, witamin, składników mineralnych), owoce i warzywa (witaminy i składniki mineralne). Prawidłowe odżywianie ma zasadniczy wpływ na stan odporności i szybkość powrotu do zdrowia w przypadku przeziębienia. Należy stosować [...]
[...] ludzkiego organizmu. Dobrymi źródłami są: produkty mleczne, oleje roślinne i rybne, żółte sery oraz jogurt. Oprócz tłuszczów, białka i węglowodanów niezbędne są także witaminy, sole mineralne i dużo świeżej wody. Witaminy i minerały są niezbędnymi mikroelementami w prawie wszystkich energetycznych reakcjach trawiennych i przemianach [...]
[...] 61 a 87 rokiem życia, którzy zostali poddani skanowaniu mózgu, zbadano ich pamięć oraz wydolność fizyczną. Badacze również zbierali próbki krwi w celu sprawdzenia stężenia witaminy B12. Skanowanie mózgu oraz testowanie pamięci zostało również wykonane pięć lat później. Badacze odkryli, że ludzie, którzy mieli większy poziom witaminy B12 byli [...]